• Spotify - Círculo Negro
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Twitter - Círculo Negro

...jo aprenc de tu i tu aprens de mi...

ESCOLA VIVA és un projecte pedagògic que es fonamenta en la fenomonologia-existencial, en les cultures paganes (vèdica, africana i indigena) i neopaganes (wicca), assumint l'espiritualitat com a part de l'ésser humà, coexistint en harmonia amb els 5 elements bàsics: Espai, Aire, Aigua, Terra i Foc. 

 

OlhaochicoAi          @olhaochico            

És una associació sense ànim de lucre que treballa, mitjançant la cultura d'arrel tradicional, per la conscienciació i preservació medio-ambiental del "Velho Chico", el segon riu més gran del Brasil després de l'Amazones.

Des del seu local social de Piaçabuçú, una població Alagoana situada a la desembocadura d'aquest gran riu, lluiten contra l'amenaça de la desforestació i l'apressament de les seves aigues que estan provocant la desertització i salinització d'aquest ecosistema vital per la regió i la seva gent.

El pla d'acció de l'ESCOLA VIVA, s'organitza per mòduls amb continguts conceptuals de l'art sintonitzant amb les estacions de l'any. L'objectiu general és comprendre l'art en sintonia amb la natura, coneixent, respectant i celebrant els seus cicles, promovent l'harmonia i potenciant la vida en totes les seves formes creatives. Utilitzant com a base pedagògica la pedagogia sistèmica, la GRIO (integrant el saber popular i ancestral) i la triangular (apreciar, contextualitzar i fer), amb la presència de la família a l'escola, organitzant grups de trobada i rodes de teràpia comunitària, i trobades de planejament. 

olhaochico      

Tenim un vincle emocional molt fort amb aquest riu i amb la seva gent, que ens han obert les portes de casa seva de bat a bat.

Durant aquests 2 anys, amb el Velho Chico com a company de viatge, hem anat descobrint els greus problemes que estan afectant a aquest ecosistema i als seus habitants, sovint aliens a la causa i les conseqüències d'un drama social i ecològic molt recent que avança a pas de gegant.

Parlant i convivint amb tots ells, hem conegut la història de les seves vides que ara també és la nostra.  

El VELHO CHICO, anomenat oficialment Rio São Francisco, és un dels cursos d'aigua més importants de Brasil i Amèrica del Sud. Amb una longitud de 2.814 km, travessa 5 estats de sud a nord, Minas Gerais, Bahia, Pernambuco, Sergipe i Alagoas, i finalment es buida a l'Oceà Atlàntic, drenant una àrea de 641.000 quilòmetres quadrats.

En els últims 30 anys, la construcció de 6 preses colossals per part de grans hidroelèctriques, els transvasaments pels cultius intensius de la indústria alimentària, la desforestació massiva i la contaminació, estan causant greus problemes per la supervivència del riu i les poblacions que en depenen directament, pobles que, en alguns casos, encara viuen sense accés a la electricitat.

Les conseqüències més evidents les vam trobar a la desembocadura, on el mar està recuperant el terreny que el riu va crear fa milers d'anys amb els seus sediments, ara atrapats a les preses.

L'aigua salada, que ja remunta el riu més de 50 km, està acabant amb la flora i la fauna enterrant literalment poblacions senceres sota les dunes, el pas previ abans no quedin definitivament engolides pel mar.

És el cas del Cabeço, un poblat que ja està sota l'aigua o el Pixaím, que veuen com la sorra s'empassa les seves vides. Poblacions com el Potegy o Piaçabuçú, desenes de km riu amunt, l'aigua de les cases ja surt salada.

 

 

Arribant a Piaçabuçu coneixem la família d'Olha o Chico i aparquem les bicicletes per conviure amb ells durant 4 mesos. De seguida vam connectar i vam escriure conjuntament, en honor al riu, la cançó que porta per títol el nom de l'associació. 

Vam arranjar la cançó amb música tradicional de la regió com el baiao, el forró, el xote i el maracatú ​amb l'ajuda de la banda OLHA O XOTE, que va acabar participant en la gravació de la cançó juntament amb l'associació i d'altres amics com en Luck, l'Elis i en Marcelo. En total 14 músics units en una macedònia intercultural que es va anar fent grossa.  

Sense ells, i totes i cadascuna de les persones que ens van abraçar, això no hauria estat possible. Per això vam decidir donar tots els beneficis de la venda de PEDALANT ENDINS de 2018 a aquest projecte, perquè son la nostra família, perquè s'ho mereixen i perquè els estimem.

...gràcies amics per l'aventura...

OLHA O XOTE.png

Halley Records

edmond@halleyrecords.com

PR - Marc Isern       marc@halleyrecords.com

www.halleyrecords.com

Política de privacitat. Copyright © 2018 Marcel Lázara i Júlia Arrey - Tots els drets reservats. Disseny web: Júlia Arrey - Il·Lustracions: Ana Beatriz Reina

Maria Blay

+34 934 073 838 / +34 686 139 695

maria@exits.cat

www.exits.cat